Sürdürülebilirlik; daimi olma, yarına kalabilme ve varlığını devam ettirebilme yeteneği olarak ifade edilebilir. Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) “Sürdürülebilir beslenme; insan ve doğal kaynakları optimize etme yanında, biyoçeşitliliğe ve ekosisteme saygılı ve koruyucu, kültürel olarak kabul gören, ulaşılabilir, ekonomik olarak uygun ve karşılanabilir, beslenme açısından yeterli, güvenilir ve sağlıklıdır” demektedir.
Artan küresel nüfus için sürdürülebilir besin sistemlerinden sağlıklı beslenmeye erişimde acil önlemlere gerek olduğu belirtilmektedir. Sağlıksız ve sürdürülebilir olmadan üretilen besinler yeryüzü ve insanlar için risk oluşturmaktadır. Gezegenimizin sağlığı ve sürdürülebilirlik için olabildiğince organik gıdalar satın alınmalıdır.
Organik Ne Anlama Geliyor ?
Organik, çok özel bir terim olup ABD Departmanı hükümet tarafından onaylanmıştır. Meyve ve sebzeler için organik, ekinlerin yetiştirildiği yerlerde sentetik zirai ilaç, gübre veya genetiği değiştirilmiş organizmalar içermeyen bir terim anlamına gelmektedir.
Organik olmayan gıdalarda büyümeye yardımcı olacak böcek ilaçları ve gübreler kullanılmaktadır. Gübreler ve zirai ilaçlar fosil yakıtlarından yapılmaktadır ve çevreye sera gazlarının salınımını arttırarak küresel ısınmayı arttırmaktadır. Ayrıca gübrelerin aşırı kullanımı su yollarımızı kirleterek balıklara ve diğer canlılara zarar vermektedir.
Et ve sütte organik satın almak için bir başka neden organik et veya sütün gereksiz antibiyotik ve büyüme hormonu almamış olmasıdır.
Kullandığımız antibiyotikler bugün hayvancılıkta antibiyotiğe dirençli bakteriler yaratarak insanları hasta edebilmektedir. Organik ürünleri tercih ederek hem sağlığımızı hem de geleceğimizi kurtarmış olacağız.
Peki bu durumda sürdürülebilirliği nasıl sağlayabiliriz ?
-Yeterli ve dengeli beslenilmelidir.
-Gıdalar doğal ve mevsiminde tüketilmelidir, doğal ve mevsiminde tüketilmeyen bir çok gıda karbon salınımını arttırarak çevreye daha zararlı hale gelmektedir.
-Sebze ve meyveler kabuklarıyla tüketilmelidir.
-Hayvansal ürünlerin karbon salınımı bitkisel gıdalara göre daha fazladır. Bu yüzden bitkisel kaynaklı gıda tüketimini arttırılmalıdır. Daha az hayvansal kaynaklı gıda tüketilmelidir.
-Yiyeceğiniz kadar satın alıp daha az israf edilmelidir.
-Mümkünse yiyecek paketi yeniden kullanılmalıdır.
-Yamuk görünüşlü sebze meyveleri satın almada hiç bir sakınca yoktur.
-Karbon salınımını azaltmak için kapağı kapalı bir şekilde yemekler pişirilmelidir.
-Pişirme yöntemi olarak mikrodalga ve düdüklü tencere kullanılabilir.