BLOG

Diyet Lifi Neden Önemli ?

Diyet lifi, bitkilerin yenilebilir kısımları veya insan ince bağırsağında sindirime ve emilime dirençli benzer karbonhidratlar olarak tanımlanır. Posa diğer besin ögeleri gibi sindirilmez veya bağırsaktan geri emilmez; ancak bağırsakta bulunan bakteriler tarafından fermente edilebilir. Çözünür ve çözünmez posa olarak iki formda bulunabilmektedir. Lif; tam buğday ekmeği, kahverengi pirinç, kinoa, chia tohumu,, kuru baklagil, sebze ve meyvelerde yüksek oranda bulunmaktadır.

Lif Tüketiminin Faydaları

  • Bağırsakta hacim oluşturarak konstipasyonu önler ve istenmeyen toksik bileşenlerin dışkı ile uzaklaştırılmasını sağlayarak kolon kanserine karşı korur.
  • Glukozun vücuda salınımını geciktirir.
  • Kan şekerindeki ani artışları önler.
  • Kan şekerini düşürür ve insüline duyarlılığı önemli ölçüde arttırır.
  • Mide boşalmasını geciktirerek uzun süre tokluk sağlar. Böylelikle vücut ağırlığı denetiminde önemli bir rol oynamaktadır.
  • Yüksek miktarda lif tüketimi kalp krizi riskini önemli ölçüde azaltmaktadır. Yapılan araştırmalarda yüksek miktarda lif tüketen biri tüketmeyen birine göre kalp krizi riskinin %41 daha düşük olduğu bulunmuştur.

Günlük Lif Tüketimini nasıl arttırabiliriz ?

  • Besin çeşitliliği sağlanmalıdır.
  • Sıklıkla tükettiğimiz rafine ürünler yerine tam tahıllı ürünler tercih edilmelidir.
  • Etiket okumaya özen gösterilmelidir ve mümkün olduğunca lif içeriği yüksek gıdalar tercih edilmelidir.
  • Haftada 2- 3 defa kuru baklagil tüketilmelidir.
  • Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeye gayret edilmelidir.
  • Sebze ve meyveler mümkünse kabuklarıyla birlikte tüketilmelidir.
  • Meyve suyu yerine meyvelerin tazesi tüketilmelidir.
  • Ekmek ve normal makarna yerine tam tahıllı makarna tam tahıllı ekmek tercih edebiliriz.

BLOG

Egzersiz ve Sağlık

Egzersiz kas kuvvetliliğini, dayanıklılığını, esnekliğini arttırma, kiloyu azaltma ve korumanın yanı sıra kardiyovasküler hastalık ve tromboz riskini azaltma, yağ ve glikoz düzeylerini düşürme, psikolojik durumu ve uyku kalitesini düzeltme, kemik mineral yoğunluğunu arttırma bazı kanser türlerini ve kronik ağrıları azaltma gibi bir çok olumlu etkileri vardır

Düzenli Egzersiz Yapmak

-Düzenli egzersiz kan basıncını ve kolesterol seviyelerini iyileştirir, kalp krizi ve felç riskini azaltmaktadır.

-Kan şekerini kontrol etmede etkilidir.

-Felç geçirme riskini azaltır, kemik kırıklarının önlenmesine yardımcı olur.

-Bağışıklığı güçlendirir.

-Depresyonu azaltır.

-Kaygıyı azaltır.

Peki Gün İçinde Fiziksel Aktivitemizi nasıl arttırabiliriz ?

-Asansör yerine merdivenleri kullanabiliriz.

-Ev işi bahçıvanlık ve araba yıkama gibi günlük işlere ayak uydurabiliriz.

Aktivite Seviyemizi arttırarak daha çok kalori yakımına destek olabiliriz.

Herhangi bir aktivite hiç aktivite yapmamaktan iyidir.

Ayrıca Aerobik Egzersiz ve Kuvvet Antrenmanı Kombinasyonu

-İnsülin direncini azaltır.

-Kan şekeri düzeyini düşürür.

ABD’nin fiziksel aktivite yönergeleri haftada 150 dk orta derece aerobik aktivite önermektedir. Bu haftanın 5 günü 30 dk’lık yürüyüş anlamına gelmektedir.

HAKKIMDA

MERHABA :)

Ben diyetisyen Berika Yurdabak. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2022 yılında mezun oldum. Bu süreçte hastane, otel, sağlık merkezleri, yemekhane, klinik gibi bir çok yerde staj yaparak kendimi geliştirme fırsatı yakaladım. Üniversite hayatım boyunca gönüllü olarak bir çok seminer, kongre, eğitimlere katılarak kendimi geliştirdim. Lisans seminerimi ‘Popüler diyetlerin ağırlık denetimi üzerine etkileri’ üzerinde yaparak popüler diyetler, ağırlık denetimi ve popüler diyetlerin sağlık üzerine etkileri ile ilgili bir çok çalışma yaptım. Beslenme ve diyet ile ilgili yurt içinde ve yurt dışındaki eğitimlere katılarak güncel çalışmaları takip etmeye devam etmekteyim. Bundan sonrasında sağlıklı ve sürdürülebilir beslenmeyi hayatımıza katarak kilo alma, kilo verme, anne çocuk beslenmesi, sporcu beslenmesi, kurumsal danışmanlık, menü planlama ve hastalıklarda beslenme gibi bir çok alanda size hizmet vermeye hazırım.

Sizlerde hazırsanız, sağlıklı beslenmeyi öğrenmek ve yaşam tarzı haline getirmek istiyorsanız gelin bu sürece beraber başlayalım 🙂

Sürdürülebilirlik

Sürdürülebilir Beslenme


Sürdürülebilirlik; daimi olma, yarına kalabilme ve varlığını devam ettirebilme yeteneği olarak ifade edilebilir. Gıda  ve  Tarım  Örgütü  (FAO) “Sürdürülebilir  beslenme;  insan  ve  doğal  kaynakları optimize  etme  yanında,  biyoçeşitliliğe  ve  ekosisteme saygılı   ve   koruyucu, kültürel olarak kabul   gören, ulaşılabilir,  ekonomik  olarak  uygun  ve  karşılanabilir, beslenme  açısından  yeterli,  güvenilir  ve  sağlıklıdır” demektedir.

Artan  küresel  nüfus için  sürdürülebilir  besin  sistemlerinden  sağlıklı beslenmeye  erişimde  acil  önlemlere  gerek  olduğu belirtilmektedir. Sağlıksız  ve sürdürülebilir olmadan üretilen besinler yeryüzü ve insanlar için risk oluşturmaktadır. Gezegenimizin sağlığı ve sürdürülebilirlik için olabildiğince organik gıdalar satın alınmalıdır.

Organik Ne Anlama Geliyor ?

Organik, çok özel bir terim olup ABD Departmanı hükümet tarafından onaylanmıştır. Meyve ve sebzeler için organik, ekinlerin yetiştirildiği yerlerde sentetik zirai ilaç, gübre veya genetiği değiştirilmiş organizmalar içermeyen bir terim anlamına gelmektedir.

Organik olmayan gıdalarda büyümeye yardımcı olacak böcek ilaçları ve gübreler kullanılmaktadır. Gübreler ve zirai ilaçlar fosil yakıtlarından yapılmaktadır ve çevreye sera gazlarının salınımını arttırarak küresel ısınmayı arttırmaktadır. Ayrıca gübrelerin aşırı kullanımı su yollarımızı kirleterek balıklara ve diğer canlılara zarar vermektedir.

Et ve sütte organik satın almak için bir başka neden organik et veya sütün gereksiz antibiyotik ve büyüme hormonu almamış olmasıdır.

Kullandığımız antibiyotikler bugün hayvancılıkta antibiyotiğe dirençli bakteriler yaratarak insanları hasta edebilmektedir. Organik ürünleri tercih ederek hem sağlığımızı hem de geleceğimizi kurtarmış olacağız.

Peki bu durumda sürdürülebilirliği nasıl sağlayabiliriz ?

-Yeterli ve dengeli beslenilmelidir.

-Gıdalar doğal ve mevsiminde tüketilmelidir, doğal ve mevsiminde tüketilmeyen bir çok gıda karbon salınımını arttırarak çevreye daha zararlı hale gelmektedir.

-Sebze ve meyveler kabuklarıyla tüketilmelidir.

-Hayvansal ürünlerin karbon salınımı bitkisel gıdalara göre daha fazladır. Bu yüzden bitkisel kaynaklı gıda tüketimini arttırılmalıdır. Daha az hayvansal kaynaklı gıda tüketilmelidir.

-Yiyeceğiniz kadar satın alıp daha az israf edilmelidir.

-Mümkünse yiyecek paketi yeniden kullanılmalıdır.

-Yamuk görünüşlü sebze meyveleri satın almada hiç bir sakınca yoktur.

-Karbon salınımını azaltmak için kapağı kapalı bir şekilde yemekler pişirilmelidir.

-Pişirme yöntemi olarak mikrodalga ve düdüklü tencere kullanılabilir.